ÇIRAKLARDA MESLEK LİSELİ OLDU
2016 da başlayıp belli aralıklarla yapılan değişikliklerle Mesleki Eğitim Merkezleri çok büyük bir avantaj kazandı. Yıllarını bu sistemin içinde geçirmiş olan Merkezi Müdürü Erdem Şirin avantajlarını şöyle sıraladı.
“1-Okula başlayıp bir işletme ile sözleşme yapan öğrenciler dört yıl boyunca en az askeri ücretin %30’u maaş (2021 yılı için aylık 770 ₺ maaş)
2-11.Sınf sonunda Kalfalık Belgesi,
3-12.Sınıf sonunda Ustalık Belgesi,
4-12.sınıf sonunda alanında Meslek Lisesi diploması
5-Üniversiteye gitme imkânı,
6-12.sınıf sonunda açılan 40 saatlik kursla Usta Öğreticilik belgesi,
7- Ustalık belgesi olup da Lise Mezunlarına direk Meslek Lisesi diploması,
8- Ortaokul mezunu ustalık belgesi almış eski öğrencilerimiz telafi proğramına kayıt olarak bir yılda Meslek Lisesi diploması alma imkânı,
9-İşyerlerini açarken KOSGEP destekli 50.000₺ hibe, faizsiz kredi desteği
10-Tüm öğrencilik haklarından faydalanma.”
Sayın Şirin açıklamalarına şöyle devam etti. “09/12/2016 tarih 29913 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6764 sayılı kanun hükmünde kararname ile Mesleki Eğitim Merkezleri zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmış kademeli olarak başlamıştı. 12/07/ 2019 tarih 30829 sayılı resmi gazetede yayımlanan ortaöğretim kurumları yönetmelik değişikliğiyle Mesleki Eğitim Merkezi (Çıraklık Eğitim) öğrencilerine ve belge alanlara çok büyük avantajlar sağlanmıştır. Öğrenci sayımız her geçen yıl artmaya devam ederek 175’e ulaşmıştır. Hedefimiz ilçemizde öğrenci sayısı 350 çıkarmaktır.
Merkezimize 33 alan ve 181 Meslek dalında kayıt olma imkânı vardır. Usta gözetiminde Ahilik anlayışı ile 1 veya 2 gün okul 4 veya 5 gün işletmede çalışarak sanatkâr olarak yetişmektedir. Devletimiz ustaya daha çok çırak yetiştir diye kişi başı 510₺ destek vermektedir. Ustalarımız da devletin verdiği desteğe 260₺ ekleyerek yeni işe giren ve okula kayıt olan çıraklarımızın banka hesabına 770₺ yatırarak daha çok sanatkâr yetiştirmeyi hedeflemiştir. Görüldüğü gibi öğrencilerimiz hem meslek sahibi, hem meslek lisesi mezunu, hem de aile bütçesine yıllık 9.240 ₺ ,dört yılsonunda toplam 36.960 ₺ para katkıda bulunmaktadırlar.
Çıraklık eğitimin tanıtımı çalışmalarımız her daim devam ediyor. 27 Mayıs 2021 Perşembe günü İlçemizdeki Ortaokul Müdürleri ve Rehber öğretmenlerle çevrimiçi tanıtım ve yönlendirme toplantısı yaptık. Buradan ilçemizdeki ortaokul son sınıf da çocukları olan velilere seslenmek istiyorum. Okul idaresi, Rehber öğretmen ve sınıf öğretmenlerimizin görüşünü alarak hareket edelim. Gelin evlatlarımızı kabiliyetine göre mesleki eğitime verin. Kendi egolarımızı tatmin etmek için yani benim evladım Doktor, Hâkim, Savcı, Subay, Öğretmen, Mühendis vb. memur olsun diye zorlamayalım.
Bu ülkede iyi bir Elektrik Tesisatçı, Asansörcü, Elektrikli ev Aletleri Tamircisi, Oto Tamircisi, Oto Boyacısı, Oto Elektrikçisi, Kaportacısı, Mobilyacısı, Plastik kapı pencere, Kuaför, Kaynakçı, Fotoğrafçı, Terzi, Kalorifer tesisatçısı, Sıhhi Tesisatçı, Aşçı, Fırıncı, Pastacı vb meslek dallarında sanatkârlara ihtiyacı var. Ülkemizin teknik ara elaman ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Ahilik şiarı ile yetişen çocuklarımız okuldan mezun olup belge alınca kendi işyeri açma ruhuna sahip kendi işinin patronu olma hevesi taşıyan evlatlarımızın geleceğine hep birlikte yön verelim.
Seydişehir’e göreve başlayalı her zaman Mesleki Eğitime destek olan yaptığımız toplantılara katılan Sayın Kaymakamımız Aydın Erdoğan ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Tahir Kibar beye çok teşekkür ederim. Ayrıca Ortaokullarda idareci ve öğretmen arkadaşlarımıza ve ilçemizdeki okullarda görev yapan rehber öğretmenlerimize yönlendirmede verdikleri desteklerinden ötürü teşekkür ederim.”dedi.
“Sanat altın bileziktir.” Atasözü
“Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” Gazi Mustafa kemal Atatürk
Ahi Evran’ın dediği gibi “Gelen gelsin saadetle, giden gitsin selametle.”