Seydişehir'den İtalya'ya Kök Hücre Kardeşliği

 

 

Abdulkadir Dikici, ilk, orta ve lise eğitimini Seydişehir ilçesinde tamamladıktan sonra 2015 yılında Aksaray Üniversitesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümünü kazandı. Dikici, 2017 yılında Kızılay'ın üniversitede düzenlediği kök hücre bağışı ile ilgi yaptığı bir sempozyum sonrası 3 arkadaşı ile birlikte kök hücre merkezine giderek bağışta bulundu.

9 YAŞINDAKİ İTALYAN ÇOCUĞA CAN OLACAK

 

Abdulkadir Dikici, yıllar sonra gelen habere hem şaşırdı hem de çok mutlu oldu. Dikici, 9 yaşındaki İtalya'n bir çocukla dokularının yüzde 99 oranında eşleştiğini öğrendi. Hemen Ankara'ya giden Abdulkadir Dikici, 4 gün süren başarılı operasyonun ardından kök hücreleri bağışladı. Kök hücrelerin Ankara'dan İstanbul'a ve oradan da küçük çocuğa nakledilmek üzere İtalya'ya ulaştırılacağı öğrenildi.

 

'ÇOK MUTLUYUM'

 

Kök hücre bağışçısı Abdulkadir Dikici duygularını SABAH'tan Burak Saylam’a anlattı. Dikici, "2017 yılında üniversitede Kızılay'ın düzenlediği bir sempozyum sonrası üniversite bahçesinde bulunan Kök Hücre Bağış Merkezine 4 arkadaş giderek bağışta bulunduk. Kök hücremin birine şifa olacağı aklıma bile gelmezdi. Milyonda bir ihtimaldi. İtalya'dan 9 yaşındaki bir çocuk ile kök hücrem yüzde 99 eşleşmiş. Bu eşleme sonucu çoğu birinci derecede akrabada bile zor görülen bir şey. Bizim kök hücre verdiğimiz yıllarda sadece yurt içinde eşleşmeler yapılıyordu. Artık yurt dışında da yapılıyormuş. Her ne kadar kim olduğunu merak etsem de nereli olduğu kim olduğu hiç önemli değil. Birine şifa olabilirsem ne mutlu bana. İnşallah kök hücre nakli yapılan çocuk şifa bulur ve ilerleyen dönemlerde kendisi ile tanışırım" dedi.

'BAĞIŞ KONUSUNDA DUYARMLI OLMAMIZ GEREKİYOR'

 

Tüm vatandaşlara çağrıda da bulunan Dikici, "Bu tür kök hücre nakil hadiselerinde devlet otel, konaklama, araç gibi her türlü imkanı sağlıyor. Gerek kök hücre bağışı gerekse kan bağışı hususunda halkımız duyarlı olması gerekiyor" diye konuştu. Abdülkadir Dikici'nin Ankara'da yaşayan sağlıkçı halası Kadriye Dikici Acır ise yeğeniyle gurur duyduklarını ifade etti.

Öte yandan dünya genelinde 2022 yılı sonu itibariyle 850 bine ulaştığı öğrenildi.

Donör bağışı ile ilgili bilgi aldığımız Genel Cerrah Prof Dr Mustafa Şahin “Üye olan ülkelerin takip yatığı Uluslar Arası Donör Takip Sistemi var. Dünyada çok sayda da donör ve organ nakli bekleyen hastalarımız var. Donör nakli işlemi kök hücre uyumu gerçekleştikten sonra ikametgaha en yakın yer deki hasta kimse ona gerçekleştiriliyor. Tüm vatandaşlarımızı bu hastaların şifa bulması için donör nakli hususunda duyarlı olmaya davet ediyorum dedi.