Hasan Ekici hac kontenjanlarını TBMM gündemine taşıdı

 

 

 

 

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ekici, bu kez de hacı adaylarının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

 

“HAC SÜRECİ ADALETLİ Mİ?”

Hasan Ekici, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, hac sürecinin adalet, şeffaflık ve hakkaniyet ilkelerine uygun olmadığına ilişkin iddialar olduğunu ve bunun doğru olup olmadığını sordu.

 

“ÖZEL FİRMALAR YEDEK KONTENJANLARI ÜCRET KARŞILIĞINDA VERİYOR”

Bazı özel umre ve hac firmalarının yedek kontenjandaki kişileri belirli ücretler karşılığında hacca gönderdiğine ilişkin iddialar olduğunu belirten Ekici, şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle, uzun yıllar boyunca yedek kontenjanında bekleyen vatandaşlarımızın varlığı, yedek sıralamanın belirlenme kriterleri ve şeffaflığı konusundaki eksikliklere işaret etmektedir. Ayrıca, bazı özel umre ve hac turizm firmalarının, yedek kontenjanındaki kişileri belirli ücretler karşılığında hacca gönderebildiği yönündeki iddialar, kamuoyunda ciddi endişelere neden olmaktadır. Bu durum, hacca gitmeye hak kazanan ancak çeşitli sebeplerle (vazgeçme, sağlık vb.) bu hakkı kullanamayan kişilerin yerine gönderilecek kişilerin nasıl belirlendiği sorusunu da gündeme getirmektedir. Adalet ve eşitlik ilkelerine uygun bir şekilde yürütülmesi gereken bu sürecin şeffaf olmadığı iddiaları hem vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açmakta hem de kurumlara olan güveni zedelemektedir”

İŞTE O SORULAR

 

Hasan Ekici, Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

 

1. Hacca gitmek için yedek kontenjanına alınan vatandaşlarımızın sırası hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Yedek sıralaması kamuoyuyla paylaşılmakta mıdır?

2. Hacca gitmeye hak kazanan ancak sağlık sorunları veya başka sebeplerle bu hakkı kullanamayan kişilerin yerine kimlerin gönderileceği nasıl belirlenmektedir?

3. Yedek kontenjanında bekleyen vatandaşlarımızın sırasını belirlemede bir noter onayı veya bağımsız denetim mekanizması bulunmakta mıdır?

4. 10 yıldan uzun süredir yedek listesinde bekleyen vatandaşlarımızın durumunu iyileştirmek için herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?

5. Hac kontenjanında uzun süre bekleyen vatandaşlara öncelik tanınması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?

6. Bazı özel umre ve hac turizm firmalarının, belirli bir ücret karşılığında yedekteki hacı adaylarını Suudi Arabistan’a gönderdikleri yönündeki iddialar doğru mudur? Bu konuda herhangi bir inceleme veya denetim yapılmış mıdır?

7. Özel firmalar aracılığıyla hacca giden vatandaşlarımızın sayısı yıllık olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kayıt altına alınmakta mıdır? Eğer alınıyorsa, bu sayı kamuoyuyla paylaşılmakta mıdır?

8. Yedek kontenjanında bulunan vatandaşların hangi sıra ile hacca gönderildiği konusunda tam şeffaflık sağlanması için bir reform çalışması yapılması düşünülmekte midir?

9. Kurada ismi çıkmayan adaylara yedek sıra ‘numarası’ neden verilmemektedir? Boşalan kontenjanlar kamuoyuna neden ilan edilmemektedir?

10. 2010 yılından günümüze boş kalan kontenjanların sayısı nedir ve yedekten yıl yıl kaç kişi davet edilmiştir?