SEYDİŞEHİRLİ HANIMLARDAN SEYDİBEY ZİYARETİ
Seydişehir’de çoğunluğunun hanımların oluşturduğu kırk kişilik grup Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri’ni gezdi
Geziye Muhasebe Müdürü Necdet Yılmaz, İdari İşler Şefi Mustafa Çizmeci, Depolamadan Sorumlu Şef İsa Tangür, Üretim şefi Erman Gümüş, Hijyen ve Santasyon Müdürü Emre Ilgaz ve davetli grup katıldı.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un öğretmen arkadaşlarından olan ve Seydişehir’de yaşayan Emekli öğretmen Ferhan Heybeli’nin girişimi ile yapılan bu gezi Erenköy civarında bulunan Seydibey’in Doğal Soğuk Hava Deposu Mağarasında başladı.
Soğuk Hava Deposunun en uygun bölgenin Erenköy mevkiindeki bu civar olduğunu söyleyen Depolama Müdürü Tangür sözlerine şöyle devam etti.
“ MTA’nın araştırmaları sonucu Konya civarında Doğal Soğuk Hava Deposu için en uygun bölgenin burası olduğu saptandı. Bu bölgeye tüf yapıda mağara yapıldı. Mağaranın sıcaklığı 2-3 derecedir. Depomuzda sadece tohumluk patetes vardır. Bu mağara nemi sabit tutma özelliğine sahiptir. Bu depomuzda 7 bin ton tohumluk patates vardır. Mağaramızın yanlarında 23 km lik patates locaları vardır. Bu locaların altında havalandırma kanalları ile patatesler havalandırılıyor. Mağaranın koridoru 136 metrekaredir. Mağaramıza 2. Tünel çalışmalarımız devam etmektedir. İkinci tünel tamamlandığında mağaramızın patates depolama kapasitesi 20 bin tona çıkacaktır. Mağaramızın koridor uzunluğu ikinci tünelle beraber 2211 km ye çıkacaktır. Mağaramızı “U” şeklinde dizayn ettik, bunun sebebi de Doğal Soğuk Hava Depomuza patates yüklü kamyonların giriş çıkışını kolaylaştırmaktır. Elektronik sistem tarafından depoyu sürekli izliyoruz.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.
Seydişehirli hanımlar bu geziden çok memnun olduklarını dile getirerek Recep Konuk’un geniş vizyon sahibi olduğunu, memleketine ve ülkesine verdiği hizmetlerin kalitesini ve büyüklüğünü dile getirdiler.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ’un öğretmen arkadaşlarında Ferhan Heybeli ise “Recep Konuk’la her zaman gurur duyuyoruz. Öğretmenlik yıllarımızda öğrencilerimize birlikte sahip çıktık. O günlerden bugünlere kadar arkadaşlığımız hep devam etti. Geçen sene arkadaşlarımızla beraber Konya’ya gittik. Recep Bey bizleri misafir etti. O zamanlar biz arkadaşımızın böyle bir ışığı olduğunu görüyorduk. Recep Bey’e herşey için teşekkür ederiz.” Dedi.
Daha sonra Seydişehirli grup Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri’ni gezdi. Burada İdari İşler Şefi Mustafa Çizmeci tesis hakkında verdiği bilgide ise ” Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisimizde bitki atıklarından elde ettiğimiz biyogaz enerji sistemi vardır.
Tesisimiz içerisinde Türkiye’de ilk olan Nişasta fabrikası çalışmaları devam etmektedir. Bu fabrikanın % 50 si tamamlanmış durumdadır.” Dedi.
Tesis yöneticileri ve çalışanlarının sıcak ve samimi karşılama nezaketine Seydişehirli kadınlar da yöneticilere teşekkür ederek hediye ikram ettiler.
Geziye katılanlara Seydibey yöneticileri tarafından tesiste üretilen ürünlerden olan parmak patates kızartması ve halka soğan kızartması ikram edildi.
Katılımcılara Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri hakkında bilgi veren Üretim Şefi Erman Gümüş şunları söyledi:
“Konya Şekerin vizyonu vePankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk 'un inancı ile 2009 yılında fabrikamız faaliyete girdi. Fabrikamız şuanda 200 çalışanı ile beraber yılda 80 bin ton üretim yapıyor. Bu üretimi 180 bin tona çıkaracağız. Dört senede sektörde lideriz. Donmuş parmak patatesi Mc Donald’s gibi birçok fast food yiyim zincirindeki ünlü markalar bizden alıyorlar. Tesissimiz menşeeli üretilen parmak patates ve halka soğan kızartmamızı birçok büyük şirketlerin markasını bandrolleyerek fason üretim de yapıyoruz. Seydibey şuanda 40 bin ton depolama alanına sahiptir.
Patateslerin büyük bir zahmetle ve en ince işlemlerden geçtiğini söyleyen Şef Gümüş, geziye katılanlara fabrikayı gezdirdi. Patatesin fabrikaya alınışından dondurulmuş parmak patates ve cips haline gelinceye kadar geçen üretim aşamasını anlattığı sözlerine şöyle devam etti:
“Fabrikamızda teknoloji ve hijyen en üst sevidedir. Patateslere yüksek ısıda buhar verilerek kabuğundan ayrılıyor. Daha sonra 50 derecede kızartılıyor ve Türkiye’de sadece Konya Şeker’de bulunan bir makine ile varsa hastalıklı kısımlar patatesten ayıran bir teknoloji ile üretim yapıyoruz. Patatesleri 70-80 derece tekrar haşlıyoruz ve laboratuvara gönderiyoruz. Laboratuvarda her 30 dakikada kızartılmış patateslerin numuneleri analiz yapılıyor. Sonra da -18 derecede paketlemelerini yapıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Geziden memnun kaldıklarını dile getiren Seydişehirli kadınlar “Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk bir dünya lideri, Konya Şeker’de bir dünya markası. Torkusuyla Pratikosuyla, dondurulmuş patatesi ile vede şeker hastalığına iyi gelen ve reçellerde donmayan sıvı şekeri ile. Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’u yönetimini yürekten kutluyoruz, herşey için teşekkür ederiz”. Dediler.
Program sonunda Seydibey yönetimi davetlilere dondurulmuş patates paketleri hediye ettiler ve geziye katılanlarla hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Yazar Şefika Bülbüldemir'in Konya Şeker Röportajı