BALIKÇILAR VİRA BİSMİLLAH DEDİ (Videolu)
BALIKÇILAR VİRA BİSMİLLAH DEDİ (Videolu)
İlçe Tarım Müdürlüğü, Suğla Su Ürünleri Kooperatifi ve Seydişehir Belediyesinin ev sahipliğinde balık avı sezonu açılışı ve teknelerin göle indirilmesi etkinliği düzenlendi.
İlçe Tarım Müdürlüğü, Suğla Su Ürünleri Kooperatifi ve Seydişehir Belediyesinin ev sahipliğinde balık avı sezonu açılışı ve teknelerin göle indirilmesi etkinliği düzenlendi.
Suğla Barajı Gökhüyük Balık İskelesinde gerçekleşen etkinliğe Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Yalıhüyük Kaymakamı İbrahim Yazıcı, Yalıhüyük Belediye Başkanı Hasan Koçer, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, İl Müdür Yardımcısı İsa Kaplan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yücel Doğan, Seydişehir İlçe Tarım Müdürü Yavuz Ünüvar, diğer İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, STK Başkanları, Ak Parti İlçe Başkanı Kemalettin Atalay, MHP İlçe Başkanı Eyüp Gül ve balıkçılar katıldı.
Törende Seydişehir Belediye Başkanı avlanma yasağı döneminde avcılık yapılmamasını önemine değinirken Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin ise konya’nın tarım ve hayvancılığın yanı sıra balıkçılıkta önemli bir üretim yapan iliz dedi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Suğla Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Aşkayanar katılanlara ‘Hoş geldiniz’ diyerek kısa bir açılış konuşması yaptı.
Ardından konuşan Mehmet Tutal, balıkların korunmasına değinerek yasak zamanında balık avlamanın sakıncalarından bahsederek “Yasak döneminde öyle balıklar tutuldu ki içi havyar doluydu. yazık bu durum balık katliamıydı. Bundan böyle bu durumu yaşamamayı umut ederek yeni balıkçılık sezonun hep birlik açılışını yapıyoruz. Balıkçılarımıza ve Seydişehir’e hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Sonrasında Konya Tarım ve Orman Bölge Müdürü Ali Ergin: “Bu yıl vira Bismillah'ı Seydişehir'de dedik. Konya'yı tarımın başkenti olarak bahsederiz hep ama Konya Büyük bir coğrafyaya sahip bir yer hem tarımın başkenti hem de hayvancılığın üretim merkezi aynı zamanda 170 tane göl ve göletleri ile balıkçılık ve Su Ürünleri yetiştiriciliği yapan yıllık 365 bin ton balık üretimi yapan bir iliz.
Yaklaşık sazan, gümüş kadife gibi10 çeşit balık üretimi yapıyoruz. Her yıl düzenli olarak bölgemizdeki doğal su kaynaklarımızın balıklandırma çalışmalarını yürütüyoruz. 2021 yılında Konya bölgemizdeki göl, gölet ve barajlara 2.000.000 adet yavru sazan balığı yavrusu bıraktık. Ayrıca ilçe müdürlüklerimiz tarafından göl ve göletlerimizde halkımızın daha kaliteli ve sağlıklı hayvansal besin ihtiyacının karşılanmasını sağlamak amacıyla tükettiği balığın boy, tür ve zaman bakımından uygunluğunu denetleniyor. 15 Mart- 15 Nisan arasında sudaki canlıların üreyebilmesi için avcılık yapılmaması çok önemli. Bakanlığımız bu üretime katkı sağlamak için tekne başına 1000 TL destek veriyor. 2021 yılında da 89 tekne sahibine bu yardım yapıldı. Bizim isteğimiz avlanma yasağında kurallara uyulması aynı zamanda yasak bitiminde de avlanan balıkların boylarına dikkat edilmesi ve uygunsuz avlanma yapılmamasını istiyoruz. Biz Konya’da 2021 yılında balık işleme ile ilgili 9617 ton işlenmiş balık ihraç ettik. 2022 yılında ise 2 milyon 341 ton ihraç ettik. Buda Konya’da balıkçılığında bir kültür olduğunu ve yaşatılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından İlçe Müftüsü Adem Bebek’in dualarıyla kooperatife üye balıkçılar aileleriyle birlikte tekneleriyle göle açılmaları güzel görüntülere sahne oldu.
Programın ardından balıkçılar pişirdikleri balıkları misafirlere ikram etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.