Kuraklık nedeniyle Seydişehir tarımı da sıkıntı çekiyor.

Güncel (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 07.08.2024 - 18:18, Güncelleme: 07.08.2024 - 18:18
 

Kuraklık nedeniyle Seydişehir tarımı da sıkıntı çekiyor.

Bu yıl yağışların yeterli olmaması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ilçe tarımını olumsuz etkiliyor.

Kuraklık nedeniyle buğday ve arpada verimin %10 düştüğü, suya dayalı bitkilerinin yetişmesinde de sıkıntı yaşandığı öğrenildi. Karpuzda ise ekimin fazla yapılması arz talep dengesini bozduğundan fiyatların geçen yılın altına düştüğü edinilen bilgiler arasında. Yetkililerden alınan bilgiye göre ekili alanların %80 i sulu tarım yapılan ilçemizde: pancar, fasulye, domates, yem bitkisi, sılaç, kapya biber gibi ürünlerin bu yıl yaşanan olumsuz hava şartlarında dolayı geçen yıl ki verimin olmadığı, Beyşehir Gölü’nden kademeli verilen suyun olumsuzluğun daha ileri boyutlara taşınmasını önlediği bildirildi. Hububatta ise Türkiye genelinde kuraklık nedeniyle %25 e vara verim düşüklüğü yaşandığı, Seydişehir’de ise bu düşüklüğün %10larda kalmasını çiftçimizi bir nebze de olsa sevindirdi. Karpuzun ise geçen yıl para yaptığı için bu yılda ekimin fazla yapıldığı, sadece bölgemizde değil başka bölgelerde de karpuz üretilmeye başlandığı belirtilerek fiyatların geçen yılın altına düştüğü üreticinin ürünün tarlada kalma riskli olduğu bildirildi. Karpuz üreticileri gazetemize yaptığı açıklamada :” Bu yıl bölgemizde ve Konya dışında karpuz ekimi fazla oldu. Bu durumu fide satışlarında da gördük. Bu sezon Konya dışına satışlarımız azaldı. Allahtan sahil bölgesi var. Oralarda yine bağra karpuzu alıcı buluyor. Şu anda karpuzun kilosunu 1,5TL – 2Tlden satmaya çalışıyoruz. Bu yıl geçen yıla göre daha verimsiz geçiyor” Şeklinde konuştular.  
Bu yıl yağışların yeterli olmaması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ilçe tarımını olumsuz etkiliyor.

Kuraklık nedeniyle buğday ve arpada verimin %10 düştüğü, suya dayalı bitkilerinin yetişmesinde de sıkıntı yaşandığı öğrenildi.

Karpuzda ise ekimin fazla yapılması arz talep dengesini bozduğundan fiyatların geçen yılın altına düştüğü edinilen bilgiler arasında.

Yetkililerden alınan bilgiye göre ekili alanların %80 i sulu tarım yapılan ilçemizde: pancar, fasulye, domates, yem bitkisi, sılaç, kapya biber gibi ürünlerin bu yıl yaşanan olumsuz hava şartlarında dolayı geçen yıl ki verimin olmadığı, Beyşehir Gölü’nden kademeli verilen suyun olumsuzluğun daha ileri boyutlara taşınmasını önlediği bildirildi.

Hububatta ise Türkiye genelinde kuraklık nedeniyle %25 e vara verim düşüklüğü yaşandığı, Seydişehir’de ise bu düşüklüğün %10larda kalmasını çiftçimizi bir nebze de olsa sevindirdi.

Karpuzun ise geçen yıl para yaptığı için bu yılda ekimin fazla yapıldığı, sadece bölgemizde değil başka bölgelerde de karpuz üretilmeye başlandığı belirtilerek fiyatların geçen yılın altına düştüğü üreticinin ürünün tarlada kalma riskli olduğu bildirildi.

Karpuz üreticileri gazetemize yaptığı açıklamada :” Bu yıl bölgemizde ve Konya dışında karpuz ekimi fazla oldu. Bu durumu fide satışlarında da gördük. Bu sezon Konya dışına satışlarımız azaldı. Allahtan sahil bölgesi var. Oralarda yine bağra karpuzu alıcı buluyor. Şu anda karpuzun kilosunu 1,5TL – 2Tlden satmaya çalışıyoruz. Bu yıl geçen yıla göre daha verimsiz geçiyor” Şeklinde konuştular.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.