SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDEN KBRN'YE DESTEK
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDEN KBRN'YE DESTEK
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’i ziyaret ederek, projeler konusunda destek istediler.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’i ziyaret ederek, projeler konusunda destek istediler.
TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı KBRN Savunma Tabur Komutanı Piyade Yarbay Timür Baykal ve beraberinde askeri heyet, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, bir toplantı gerçekleştirdi. Yapılan toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara ve Enstitü Müdürleri de katıldı. TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı KBRN Savunma Tabur Komutanı Piyade Yarbay Timür Baykal, şunları söyledi: “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, kurulduğu günden bu yana tüm teknolojik imkânları kullanarak profesyonel şekilde her türlü olumsuzluklara karşı hazır bulunan ve disiplini hiçbir zaman bırakmayan personel, görevini titizlikle yerine getiriyor. Merkez, yaptığı eğitim ve öğretim faaliyetleri, açmış olduğu kurslarla KBRN savunması konusunda TSK birlik ve personeline, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yabancı askeri personele eğitim veren tek kurum. KBRN Savunma Tabur Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı KBRN savunması yönünden destekleyen tek birlik. Ülke savunması bir bütündür. Sadece silahlı kuvvetlerin değil, aynı zamanda sivillerinde görevidir. Bu güzel ancak eksiklerimiz var. Ülkemizdeki üniversitelerin desteğiyle ve akademik çalışmalarla savunmayı daha da güçlendirmek istiyoruz. Dolayısıyla akademik olarak da üniversitelerin destek vermesini bekliyoruz. Birçok proje geliştiriyoruz. Ancak bunları hayata geçirmek konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Üniversitelerimiz ve savunma sanayimizle birlikte tamamen yerli olarak KBRN keşif ve temizleme alanındaki çalışmaları sürdürmek ve geliştirmek hedeflerimiz arasında yer alıyor”
“YAPAY ZEKÂ KONUSUNDA ATILIM YAPMAK İSTİYORUZ”
Yapay zekâ konusunda atılımlar yapmak istediklerinin altını çizen TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı KBRN Savunma Tabur Komutanı Piyade Yarbay Timür Baykal, muharebe sahasında insan zayiatını en aza indirmek için milli bir proje geliştirmek istediklerini de sözlerine ekledi. Yarbay Baykal, uluslararası akrediteye sahip bir laboratuvar gerekliliğini de ifade etti. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara,“Devletimizin stratejik üniversite olabilmesindeki imkânlardan biri de budur. Selçuk Üniversitesi’nin bünyesinde bu konuyla ilgili akademisyenler olduğu gibi üniversitemiz sahip olduğu imkânlarla birlikte Türkiye’de bu konuda çalışabilecek diğer hocalarımızı da çağırabileceğimiz, araştırmaları yoğunlaştıracak imkânlara sahibiz. Hem laboratuvar hem de uygulama düzeyinde geniş imkânlara sahip olarak bu süreci yürütebileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı
“YERLİ ÜRETİM KONUSUNDA ÇALIŞMALAR ÖNEMLİ”
Maddi ve manevi olarak projelere destek vereceklerini vurgulayan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Bize düşen vazife bu organizasyonu sağlamak ve insanların önüne somut hedefler koymaktır. Yapay zekâ konusunda insan zayiatını önlemeye yönelik çalışmalara verebileceğimiz katkılar olabilir. Bu konuda çalışan hocalarımız var. Hem laboratuvar hem de koruma malzemelerinin üretimi için yerli üretim konusunda çalışmalar yapılması en önemlisidir. Eğitimli personel ihtiyacını da giderebiliriz. Lisansüstü eğitim programı açılmasını üstümüze aldık. Projeler için radyasyona karşı koruyucu elbise üretimi konusunda çalışmalar yapabiliriz. Sahada radyoaktif serpintiyi dronlarla tespit etmenin yollarını geliştirelim. Radyoaktif atıkların saklanmasıyla ilgili projemiz yürütülüyor. KBRN ölçümleri için akredite laboratuarı da proje haline getirelim. KBRN saldırılarında temizleme malzemeleri, kimyasal- biyolojik ve radyoaktif - nükleri ayrı ayrı projeler halinde çalışalım” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.