ESNAFLARI İLGİLENDİREN TORBA YASA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 24.05.2018 - 02:14, Güncelleme: 24.05.2018 - 02:14
 

ESNAFLARI İLGİLENDİREN TORBA YASA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Tüm esnaf ve sanatkârları yakından ilgilendiren 7143 sayılı torba yasa kanunu yürürlüğe girdi.

Vergi dairesi, BAĞ-KUR, SGK, Belediye gibi kamu kurumlarına borcu olan Esnaf ve Sanatkârların, 31.07.2018 tarihine kadar bu kurumlara başvurması durumunda yapılandırma kapsamına giren borçların tamamının ödenmesi durumunda, gecikme faizlerinin tamamının silineceği belirtildi. Konu hakkında açıklama yapan, Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Aypar: "Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmamaktadır. Ancak, bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve gecikme zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir. Taksitlendirme durumunda ise düşük bir faiz oranı ile iki ayda bir ödemek üzere 18 eşit taksitte ve 36 ayda ödenebilecek. Kanundan yararlanabilmek için başvurular en geç 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ilgili idareye yapılabilecek, yeniden yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksiti 31 Ağustos 2018 tarihine kadar, SGK primlerinin ilk taksiti ise 1 Ekim 2018 tarihine kadar ödenebilecek. Taksit ödemeleri kredi kartı ile de yapılabilecektir. Diyen Oda Başkanı AYPAR; son yıllarda sık sık yapılan bu uygulama bazı kesimlerce popülist bir yaklaşım gibi algılansa da, ekonomik anlamda toplumun en sıkıntılı kesimi olan reel sektöre can suyu olabileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden üyelerimizin yeni başlatılan uygulamadan yararlanmaları menfaatlerine olacaktır” dedi Ayrıca bu kanunla Esnaf ve sanatkâra yönelik ‘’vergi barışı’’ uygulaması bir kez daha getirildi. Böylece; 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılları için gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi (muhtasar) ve katma değer vergisi için kanunda belirtilen şekilde matrah artırımında bulunulması halinde, anılan yıllara ait defter ve belgeler incelenemeyecek ve herhangi bir nedenle matrah artırımında bulunulan vergiler için ayrıca bir vergi istenemeyecek. Basit usulde vergiye tabi esnafımızın yanında çalışan diğer ücretli durumundaki çalışanların, bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar vergi karnesi doldurmamış ve ücretinden dolayı gelir vergisi ödememiş olmaları halinde, 2018 yılına ilişkin gelir vergilerini ödemeleri ve vergi karnelerine işletmeleri şartıyla, önceki yıllara ilişkin olarak herhangi bir vergi ve ceza tahakkuk ettirilmeyecek.
Tüm esnaf ve sanatkârları yakından ilgilendiren 7143 sayılı torba yasa kanunu yürürlüğe girdi.

Vergi dairesi, BAĞ-KUR, SGK, Belediye gibi kamu kurumlarına borcu olan Esnaf ve Sanatkârların, 31.07.2018 tarihine kadar bu kurumlara başvurması durumunda yapılandırma kapsamına giren borçların tamamının ödenmesi durumunda, gecikme faizlerinin tamamının silineceği belirtildi.

Konu hakkında açıklama yapan, Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Aypar: "Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmamaktadır. Ancak, bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve gecikme zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir.

Taksitlendirme durumunda ise düşük bir faiz oranı ile iki ayda bir ödemek üzere 18 eşit taksitte ve 36 ayda ödenebilecek. Kanundan yararlanabilmek için başvurular en geç 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ilgili idareye yapılabilecek, yeniden yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksiti 31 Ağustos 2018 tarihine kadar, SGK primlerinin ilk taksiti ise 1 Ekim 2018 tarihine kadar ödenebilecek. Taksit ödemeleri kredi kartı ile de yapılabilecektir. Diyen Oda Başkanı AYPAR; son yıllarda sık sık yapılan bu uygulama bazı kesimlerce popülist bir yaklaşım gibi algılansa da, ekonomik anlamda toplumun en sıkıntılı kesimi olan reel sektöre can suyu olabileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden üyelerimizin yeni başlatılan uygulamadan yararlanmaları menfaatlerine olacaktır” dedi

Ayrıca bu kanunla Esnaf ve sanatkâra yönelik ‘’vergi barışı’’ uygulaması bir kez daha getirildi.

Böylece; 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılları için gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi (muhtasar) ve katma değer vergisi için kanunda belirtilen şekilde matrah artırımında bulunulması halinde, anılan yıllara ait defter ve belgeler incelenemeyecek ve herhangi bir nedenle matrah artırımında bulunulan vergiler için ayrıca bir vergi istenemeyecek. Basit usulde vergiye tabi esnafımızın yanında çalışan diğer ücretli durumundaki çalışanların, bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar vergi karnesi doldurmamış ve ücretinden dolayı gelir vergisi ödememiş olmaları halinde, 2018 yılına ilişkin gelir vergilerini ödemeleri ve vergi karnelerine işletmeleri şartıyla, önceki yıllara ilişkin olarak herhangi bir vergi ve ceza tahakkuk ettirilmeyecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.