GÜNEŞ

SEYDİŞEHİR’İN KURUCUSU SEYYîD HARUN VELÎ VEFAATININ 704.yılında ANILDI

Türkiye 03.05.2024 - 07:30, Güncelleme: 04.05.2024 - 17:30
 

SEYDİŞEHİR’İN KURUCUSU SEYYîD HARUN VELÎ VEFAATININ 704.yılında ANILDI

SEYDİŞEHİR’İN KURUCUSU SEYYîD HARUN VELÎ VEFAATININ 704.yılında ANILDI

  İlçemiz Seyyid Harun Anadolu Lisesi Seydişehir’in kurucusu Seyyid Harun Veli’yi vefatının 704.yılı münasebetiyle düzenlediği  söyleşiyle andı. Program Seyyid Harun Anadolu Lisesi Müzesi Konferans salonunda öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla yapıldı. Programda Tarih öğretmeni Ercan Arslan Seyyid Harun’un hayatı, Eserleri, Seydişehir’in kuruluş sürecine dair belgeler ışığında bir söyleşi gerçekleştirdi. Tarihçi Arslan şunları ifade etti: “Kentimizin kurucusu Seyyid Harun XIII.Yüzyılda Türkistan coğrafyasında dünyaya geldi. Soyunun baba tarafından Hz. Peygambere, anne tarafından Veysel Karanîye intisap ettiği rivayet edilir. Bu yüzyılda Oğuz boylarının, Moğol baskısı sebebiyle  Anadoluya göç etmek durumunda oldukları tarihi bir vakadır. Seyyid Harun ile ilgili temel bilgileri 1554-55 yılında  kardeşi Seyyid Bedrettin’in soyundan gelen Şeyh Musa oğlu Abdülkerim tarafından  yazıldığı bilinen Makâlât-ı Seyyîd Harun adlı eserden öğrenmekteyiz. Seyyid Harun beraberindeki  aile efradı ve ihvanıyla birlikte 13.yüzyıl sonlarında Horasan Coğrafyasından hareketle Bağdat yoluyla  Konya’ya gelmişti. Bir müddet Konya’da ikamet ettikten sonra,  Hatunsaray üzerinden Çukurçimen, Maya, Karaviran köylerini takiple Bük üzerinden bu günkü Pınarbaşı, Ilıca Tepesiyle en nihayetinde Çiğdem tepeye geldiler. Bu tepe üzerine havalide mevcut bulunan Antik Vervelid harebelerindeki taş ve devşirme malzemeler ile 14.yüzyıl başlarında (1305-1310) kentin surlarıyla beraber cami, hamam, mektep inşa ettiler. Seydişehir bu yapı topluluğu etrafında zamanla kuruldu. Kent sürekli göç alarak gelişti. Şehre Ulukapı, Kiçikapı, Pazar Kapısı adlarında üç kapıdan girilirdi. Bu dönemde kent Eşrefoğulları Beyliğinin hakimiyet sahası içerisinde bulunuyordu. Kentin kuruluş sürecinin hem Türkiye Selçuklularının hem de Eşrefoğulları Beyliğinin müsaadesine bağlı olarak gerçekleştirildiği unutulmamalıdır.  Anadolu’nun Türkleşip İslamlaşmasında önemli vazifeler ifa etmiş kent kurucu bir Türk Derviş olan Seyyid Harun Velî 3 Mayıs 1320’de  vefat etti. Kendi adıyla anılan cami-i şerifin kuzey girişindeki türbede medfundur. Kentimizin kurucusu Seyyid Harun Veli’yi vefatının 704.yılına bir kez daha saygıyla anıyoruz. Tarihçi Arslan “Seydişehir Tarihi derinliği olan bir kent.Bu nedenle tarihe mal olmuş Seyyid Harun, Mahmut Esat Efendi, Mahmut Sadi Irmak, Cemal Oğuz Öcal gibi pek çok önemli şahsiyetin ilçemizde kurumsal anlamda çeşitli etkinliklerle anılması, kültürel mirasın canlı tutulması bakımından önem arz etmektedir” dedi.  
SEYDİŞEHİR’İN KURUCUSU SEYYîD HARUN VELÎ VEFAATININ 704.yılında ANILDI

 

İlçemiz Seyyid Harun Anadolu Lisesi Seydişehir’in kurucusu Seyyid Harun Veli’yi vefatının 704.yılı münasebetiyle düzenlediği  söyleşiyle andı. Program Seyyid Harun Anadolu Lisesi Müzesi Konferans salonunda öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla yapıldı. Programda Tarih öğretmeni Ercan Arslan Seyyid Harun’un hayatı, Eserleri, Seydişehir’in kuruluş sürecine dair belgeler ışığında bir söyleşi gerçekleştirdi. Tarihçi Arslan şunları ifade etti:

“Kentimizin kurucusu Seyyid Harun XIII.Yüzyılda Türkistan coğrafyasında dünyaya geldi. Soyunun baba tarafından Hz. Peygambere, anne tarafından Veysel Karanîye intisap ettiği rivayet edilir. Bu yüzyılda Oğuz boylarının, Moğol baskısı sebebiyle  Anadoluya göç etmek durumunda oldukları tarihi bir vakadır. Seyyid Harun ile ilgili temel bilgileri 1554-55 yılında  kardeşi Seyyid Bedrettin’in soyundan gelen Şeyh Musa oğlu Abdülkerim tarafından  yazıldığı bilinen Makâlât-ı Seyyîd Harun adlı eserden öğrenmekteyiz. Seyyid Harun beraberindeki  aile efradı ve ihvanıyla birlikte 13.yüzyıl sonlarında Horasan Coğrafyasından hareketle Bağdat yoluyla  Konya’ya gelmişti. Bir müddet Konya’da ikamet ettikten sonra,  Hatunsaray üzerinden Çukurçimen, Maya, Karaviran köylerini takiple Bük üzerinden bu günkü Pınarbaşı, Ilıca Tepesiyle en nihayetinde Çiğdem tepeye geldiler. Bu tepe üzerine havalide mevcut bulunan Antik Vervelid harebelerindeki taş ve devşirme malzemeler ile 14.yüzyıl başlarında (1305-1310) kentin surlarıyla beraber cami, hamam, mektep inşa ettiler. Seydişehir bu yapı topluluğu etrafında zamanla kuruldu. Kent sürekli göç alarak gelişti. Şehre Ulukapı, Kiçikapı, Pazar Kapısı adlarında üç kapıdan girilirdi. Bu dönemde kent Eşrefoğulları Beyliğinin hakimiyet sahası içerisinde bulunuyordu. Kentin kuruluş sürecinin hem Türkiye Selçuklularının hem de Eşrefoğulları Beyliğinin müsaadesine bağlı olarak gerçekleştirildiği unutulmamalıdır.  Anadolu’nun Türkleşip İslamlaşmasında önemli vazifeler ifa etmiş kent kurucu bir Türk Derviş olan Seyyid Harun Velî 3 Mayıs 1320’de  vefat etti. Kendi adıyla anılan cami-i şerifin kuzey girişindeki türbede medfundur. Kentimizin kurucusu Seyyid Harun Veli’yi vefatının 704.yılına bir kez daha saygıyla anıyoruz. Tarihçi Arslan “Seydişehir Tarihi derinliği olan bir kent.Bu nedenle tarihe mal olmuş Seyyid Harun, Mahmut Esat Efendi, Mahmut Sadi Irmak, Cemal Oğuz Öcal gibi pek çok önemli şahsiyetin ilçemizde kurumsal anlamda çeşitli etkinliklerle anılması, kültürel mirasın canlı tutulması bakımından önem arz etmektedir” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.