Suğla’nın Suları Çekilince, Aysel Altun – Nejla Can Güler

Güncel (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 04.09.2024 - 14:42, Güncelleme: 04.09.2024 - 14:42
 

Suğla’nın Suları Çekilince, Aysel Altun – Nejla Can Güler

İklim krizinin ülkemizdeki sonuçlarını ve sebeplerini anlamaya, çağına tanık olmaya çalışan fotoğrafçıların “Antroposen Çağdan Belgesel Hikâyeler” çalışması kapsamında ilçemizde bulunan Suğla gölünün sorunlarını anlatan "SUĞLA’NIN SULARI ÇEKİLİNCE" konulu çalışma Nejla Can Güler ve Aysel Altun tarafından yapıldı.

Bu çalışmaların özellikle Suğla gölünün sorununda farkındalık yaratmasını ümit etmekteyiz. "...Ülkemizde mevcut suyun % 72’si tarımsal sulamada, % 16’sı içme-kullanmada ve % 12’si de sanayide tüketilmektedir. Türkiye‘de yılda kişi başına yaklaşık 1.570 m³ su düşmektedir. Mevcut nüfus artışı ve su tüketim miktarına göre önümüzdeki yıllarda bu rakam daha da küçülecektir. Dünyadaki su zengini ülkelerde kişi başına düşen yıllık su miktarı 10.000 m³‘ün üzerindedir. Özetle, Ülkemiz su potansiyeli bakımından zengin değildir... Konya Kapalı Havzası, Türkiye‘nin toplam alanının yaklaşık % 7’sine denk gelen 53.850 km2‘lik bir alanı kaplamaktadır… Son 15-16 yıldır yağışların uzun yıllar ortalamasına göre azlık göstermesi, gün geçtikçe sayıları artan sondajlar, ekonomik olmayan/bilinçsiz sulama teknikleri, tarımda hatalı bitki deseni seçimi ve jeoloji mühendisi müşavirliğinin de açılmaması nedeniyle, gerekli koruma tedbirleri alınmamasından dolayı kullanıma elverişli yeraltı suyunun niteliksiz su seviyeleriyle karıştırılması sonucu suyun kirlenmesine ve kullanılamaz hale getirilmesine neden  olunmuştur..." (TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası web sitesinde yer alan Türkiye ve Konya Kapalı Havzasındaki su sorunları ve çözüm önerileri erişim 31.05.2022) Suğla Gölü Beyşehir Havzası içerisinde yer alır. Bu göl, Suğla Ovasına akan Süberte ve Irmak Çayları ile Gökhöyük kanalının sularını ve Beyşehir gölü taşkın sularını toplar. Suğla Gölü’nün oluşturulma amacı Konya-Çumra Ovasının sulanması için rezerv oluşturmaktır. DSİ tarafından 2003 yılında depolama alanına dönüştürülen Suğla aynı zamanda Beyşehir Gölü ve Apa Barajı regülasyonlarına destek sağlar. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucunda gittikçe düşen yağış miktarı nedeniyle gölü besleyen kaynaklar yetersiz kalmaktadır. Beyşehir'den gelen suyun azalması, var olanın da Çumra ovasına aktarılması sonucu gölün suları çekilmekte, kara parçaları ortaya çıkmakta sualtı bitkileri yüzeye gelmekte ve geçimlerini balıkçılıkla sağlayan göl çevresindeki köylüler çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Suğla Gölü iklim krizinden doğrudan etkilenmiş bir su havzasıdır ve etkilenmeye devam etmektedir.     
İklim krizinin ülkemizdeki sonuçlarını ve sebeplerini anlamaya, çağına tanık olmaya çalışan fotoğrafçıların “Antroposen Çağdan Belgesel Hikâyeler” çalışması kapsamında ilçemizde bulunan Suğla gölünün sorunlarını anlatan "SUĞLA’NIN SULARI ÇEKİLİNCE" konulu çalışma Nejla Can Güler ve Aysel Altun tarafından yapıldı.

Bu çalışmaların özellikle Suğla gölünün sorununda farkındalık yaratmasını ümit etmekteyiz.

"...Ülkemizde mevcut suyun % 72’si tarımsal sulamada, % 16’sı içme-kullanmada ve % 12’si de sanayide tüketilmektedir. Türkiye‘de yılda kişi başına yaklaşık 1.570 m³ su düşmektedir. Mevcut nüfus artışı ve su tüketim miktarına göre önümüzdeki yıllarda bu rakam daha da küçülecektir. Dünyadaki su zengini ülkelerde kişi başına düşen yıllık su miktarı 10.000 m³‘ün üzerindedir. Özetle, Ülkemiz su potansiyeli bakımından zengin değildir...

Konya Kapalı Havzası, Türkiye‘nin toplam alanının yaklaşık % 7’sine denk gelen 53.850 km2‘lik bir alanı kaplamaktadır…

Son 15-16 yıldır yağışların uzun yıllar ortalamasına göre azlık göstermesi, gün geçtikçe sayıları artan sondajlar, ekonomik olmayan/bilinçsiz sulama teknikleri, tarımda hatalı bitki deseni seçimi ve jeoloji mühendisi müşavirliğinin de açılmaması nedeniyle, gerekli koruma tedbirleri alınmamasından dolayı kullanıma elverişli yeraltı suyunun niteliksiz su seviyeleriyle karıştırılması sonucu suyun kirlenmesine ve kullanılamaz hale getirilmesine neden  olunmuştur..."

(TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası web sitesinde yer alan Türkiye ve Konya Kapalı Havzasındaki su sorunları ve çözüm önerileri erişim 31.05.2022)

Suğla Gölü Beyşehir Havzası içerisinde yer alır. Bu göl, Suğla Ovasına akan Süberte ve Irmak Çayları ile Gökhöyük kanalının sularını ve Beyşehir gölü taşkın sularını toplar. Suğla Gölü’nün oluşturulma amacı Konya-Çumra Ovasının sulanması için rezerv oluşturmaktır.

DSİ tarafından 2003 yılında depolama alanına dönüştürülen Suğla aynı zamanda Beyşehir Gölü ve Apa Barajı regülasyonlarına destek sağlar.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucunda gittikçe düşen yağış miktarı nedeniyle gölü besleyen kaynaklar yetersiz kalmaktadır. Beyşehir'den gelen suyun azalması, var olanın da Çumra ovasına aktarılması sonucu gölün suları çekilmekte, kara parçaları ortaya çıkmakta sualtı bitkileri yüzeye gelmekte ve geçimlerini balıkçılıkla sağlayan göl çevresindeki köylüler çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.

Suğla Gölü iklim krizinden doğrudan etkilenmiş bir su havzasıdır ve etkilenmeye devam etmektedir.   

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.