Yaşadığımız şehrin tarihini bilmek kültürümüze sahip çıkmak çok önemli… Çünkü şehirler kültürleriyle yaşar, kültürleriyle değer kazanırlar.
Konya’yı dünyaya tanıtan Mevlana’dır. Yunus Emre sayesinde Eskişehir’in adı Unesco’da duyulmuştur. Hacıbektaş’ı ilçesini popüler yapan Hacıbektaş-ı Veli değil midir?
Aslında evliyalar otağı, ilim ve irfan yatağı olan Seydişehir; bir kültür hazinesine sahipken niçin değerinin kıymeti bilinmez… Niye sahip çıkılmaz aklım fikrim ermiyor...
Öyle bir şehir ki kurucusu, peygamber efendimizin soyundan, anne tarafı ise Veysel Karani’ye ulaşan horasan sultanlığını terk edip kutupluk makamına yükselmiş büyük bir veli.
Bu durum Seydişehir’de yaşayan bizler için büyük bir saadet değil midir?
İslam coğrafyasında şöhrete sahip büyük âlim ve mutasavvıf Hacı Abdullah Efendi, hocası Memiş Efendi ve daha niceleri şehrimizin manevi ve kültür mirasımızın zenginliğini ortaya koymuyor mu?
Durup dururken bu konuyu niye dillendirdiniz diyeceksiniz…
İlçemize “Seydişehirli Hacı Abdullah Efendi (ikinci baskısı çıktı), İz Bırakan Seydişehirliler(devamı yayına hazır)” eserlerini bize kazandıran Şerafettin Yıldız hocam…
Bilimsel bir çalışma sonucu Türbe Camii avlusundaki mezarların kime ait olduğunu ve caminin yapılış tarihini ortaya koydu.
Abdulkadir Geylani hazretlerinin soyundan Şeyh Şerif Muhyiddin Abdulkadir Efendinin türbede medfun olduğunu bildirdi. Bu konuda özel bilgilere ulaştığını, ilerde Şeyh Şerif Abdulkadir Efendi hakkında kitap hazırlayacağını söyledi.
Büyük Yunus:
Seyyah olup şu âlemi ararsan,
Abdulkadir gibi bir er bulunmaz.
Ceddi Muhammed’dir eğer sorarsan,
Abdulkadir gibi bir er bulunmaz.
diyerek evliyanın büyüklerinden hem Seyyid hem Şerif olan kadiri tarikatının kurucusu Geylani hazretlerinin yüceliğini ortaya koymuştur.
İşte bu büyük zatın torunlarından Şeyh Şerif Abdulkadir Efendinin Seydişehir’e gelmesinin hikmetini, hocamın yazacağı kitaptan öğrenme merakı sardı. Diğer yandan Seyyid Harun ve Şeyh Hacı Abdullah Efendi gibi büyük bir değerin ilçemizde medfun olmasının netleşmesi bizi sevindirdi.
Bu gelişmeden kültürümüzü ilgilendirenden şu ana kadar ses de yok.
Bu da bizi üzüyor…