BELEDİYE ÇÖPTEN BİYOENERJİ ELDE EDECEK
BELEDİYE ÇÖPTEN BİYOENERJİ ELDE EDECEK
Belediye Başkanı Mehmet Tutal, ilçemizde ki çevre, fabrika bacaları, çöp ve biyoenerji gibi konularla ilgili Gazetemiz Toroslar’a konuştu.
Belediye Başkanı Mehmet Tutal, ilçemizde ki çevre, fabrika bacaları, çöp ve biyoenerji gibi konularla ilgili Gazetemiz Toroslar’a konuştu.
İlçemizin en çok konuşulan konularıyla ilgili Gazetemiz Toroslar’a bilgiler veren Başkan Tutal; çöp toplama, temizlik ve geri dönüşüm konusunda Seydişehir’in bir adım önde olduğunu, çöp atıklarından da biyoenerji elde ederek Belediye’nin elektrik giderinin buradan karşılanması planlandığını, hava kirliliğinde ise geçmiş yıllarla kıyaslandığında daha iyi koşullarda olunduğunu belirtti. Çöplüğün konumu ile ilgili ise arayışlarının devam ettiğini söyledi.
Başkan Tutal; konuşmasında aynı zamanda bir Belediye Başkanı’nın sadece kendi dönemi ya da diğer dönemi kurtaracak yatırımlar ve çalışmalar yapmak yerine en az önümüzdeki 50 yılı kurtarabilecek şekilde çalışması gerektiğini, kendilerinin de bunu düstur kabul ederek hareket ettiklerini vurguladı.
“ÇÖP TOPLAMA, TEMİZLİK VE GERİ DÖNÜŞÜMDE SEYDİŞEHİR BİR ADIM ÖNDE”
Çöp toplama, temizlik ve geri dönüşüm noktasında Seydişehir’in bir adım önde olduğunu vurgulayan Tutal; “Çevre Bakanlığımızın başlattığı bu konu, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşlerinin de “Sıfır Atık Projesi” ile Türkiye’nin gündemine oturdu. Seydişehir’de ki çöp depolama sistemi eski sistemle devam ediyor. Kanuna göre çöplerin taşınması İlçe Belediyeleri, depolanması da Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılır. Biz taşıma ve Seydişehir’in temizliği noktasında iyi bir yerdeyiz. Araç filomuzda sıfır araçları ilçemize kazandırdık. Ayrıca bu araçlar 26 ayda kendisini amorti edecek.İlçemiz çöp toplama, temizlik ve geri dönüşüm konularında öne çıkıyor. Biz artık bundan sonra daha güzel nasıl olur onu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
“ÇÖPÜN YERİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Çöp sahasının şu an bulunduğu konumdan başka bir konuma taşınması gerektiğini, bunun içinde Büyükşehir ile birlikte çözüm aradıklarını söyleyen Başkan Tutal; “Çöplüğün şu anda bulunduğu yer Üniversite, KYK, Devlet Hastanesi’ne yakın bir bölge. Bunun taşınması gerekiyor. O konuda Büyükşehir Belediyemiz ile yer noktasını kararlaştıramadık. Şu anda bir alan arayışı içerisindeyiz. O konuda ortak bir karar almamız gerekiyor. Bir taraftan da Konya atıktan enerji üretimi yapıyor. Atığın burada paketlenip Konya’da yakılması ve enerjiye dönüştürülmesi konusunda da bir çalışma var. Eğer enerjiye dönüştürülmesi daha avantajlı olacak olursa atıklar burada 5-10 bin metrekarelik alanda toplanarak paketlenip hemen nakledilecek. En ideal olan çözüm bu.” dedi.
“ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ SIFIRA İNDİRECEĞİZ”
Seydişehir Belediyesinin son dönemlerde biyoenerji konusunda da çalışmalar başlattığını duyuran Tutal; “İlçe Belediyesi olarak iki üç haftadır Biyoenerji noktasında çalışmalarımız da var. Güneş Enerjisinden elektrik üretimi ayrı, Biyoenerji ayrı şeyler. Bu proje aynı zamanda Sıfır Atık Projesi’ni de destekleyen bir proje. Seydişehir’in atıklarının 4 megawattlık bir enerji üretimi sağlayabilecek potansiyelde olduğunu gözlemledik. Biyoenerjiye kaynak olabilecek atıklar tarla, bahçe, sera ,hayvan atıkları, kemikler, sakatat gibi çürüyebilen her şey dâhil. Tabi bunların hepsini toplamak mümkün değil. Atıyorum Mesudiye Mahallesi’nde ki bir hayvanın gübresinin getirilmesi söz konusu olmaz. Temel esasımız hayvan atıklarından elektrik enerjisi üretilmesi. 1 megawatt ile başlayacağımız bir proje hazırlıyoruz. Kaynağı noktasında Çevre Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde şekillenir. Bu şekillendiği zaman biz kötü koku yayabilecek ve çürüyebilen her şeyi yakacağız. Çevre kirliliğini sıfıra indireceğiz.” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK”
Yapacakları geri dönüşüm projeleri ile hem çevre temizliğini sağlayacaklarını hem de Belediye’nin kendi tüketeceği enerjiyi üreteceklerini belirten Başkan Tutal; “Bunun yanında Belediye’nin kendi tüketeceği elektriği de üretmiş olacağız. Yani burada bir taşla üç tane kuş vurmuş olacağız. Çürüyen çöpleri imha edeceğiz. Sokaklara yol kenarlarına dökülen hayvan gübrelerini imha edeceğiz. Hem harcamış olduğumuz zaman da daha tasarruflu hale gelecek. Hem çevre kirliliği hem de kendi tüketeceğimiz enerjiyi üretmiş olacağız. Hem belediye hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağız. Bu biyoenerji projesi faaliyete geçtiğinde 3 yılda kendisini amorti edebilecek . Bundan sonra belediyenin kullanacağı elektrik enerjisi sıfır maliyete düşürülmüş olacak.” dedi.
“GÜNÜ KURTARAN DEĞİL, İLERİYE DÖNÜK PROJELER”
Son olarak yaptıkları projeler ile ileriye dönük büyük tasarruflar sağlanacağını söyleyen Tutal; “Bir Belediye Başkanı’nın çalışmalarını yaparken yapacağı yatırımları 5 yılı değil 50 yılı düşünerek yapması gerekir. Bundan sonra ki dönemlerde ekonomik olarak belediyeye geri dönüşümü sağlanmış olacak. Nerden bakarsanız aylık 150 bin lira belediyenin kasasında kalmış olacak. Söylediğim gibi günü kurtarmak için değil de ileriye dönük düşünmek gerekiyor. Çağın teknolojisini kullanarak ilçemizi nasıl daha sağlıklı, daha çevreci, daha yaşanabilir hale getirebiliriz bunun hesabını yapmak lazım.” şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER / ALİ SAYLAM
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.