MUSTAFA KALAYCI: “KONYA, SAVUNMA SANAYİSİNİN YENİ ÜSSÜ OLMALI”
MUSTAFA KALAYCI: “KONYA, SAVUNMA SANAYİSİNİN YENİ ÜSSÜ OLMALI”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Konya’nın milli savunma sanayisi için stratejik bir üs olabileceğini belirtti.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Konya’nın milli savunma sanayisi için stratejik bir üs olabileceğini belirtti.
Mustafa Kalaycı TBMM’de ki konuşmasında Beyşehir, Huğlu ve Üzümlü’de var olan silah sanayisi üretiminin savunma sanayisi ile entegre edilmesi, malzemenin temin edildiği Seydişehir’in de savunma sanayisine malzeme üretme yönünde geliştirilmesi ve bölgeye Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını dile getirdi.
Mustafa Kalaycı ayrıca, Konya’nın güçlü sanayi altyapısı, esnek üretim kapasitesi ve yerli-milli teknolojilerle Türkiye'nin savunma sanayisinde rekabetçi bir şehir haline gelebileceğini vurguladı.
Konya’nın savunma sanayinde üs olması için çağrı
Konya'nın savunma sanayi üssü olarak stratejik önem taşıdığını ifade eden Kalaycı, Beyşehir ve Seydişehir ilçelerinin ortak kullanabileceği Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerektiğini belirterek, Üzümlü ve Huğlu gibi sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerin, savunma sanayisiyle entegre edilmesinin ve savunma sanayisine malzeme temini için Seydişehir’e öncelik verilmesinin faydalı olacağını söyledi.
Mustafa Kalaycı konuşmasına şöyle devam etti: “Kalkınma ajansları tarafından sonuç odaklı program uygulamasına devam edilmeli, yönetim danışmanlığı alanında destek programları tasarlanarak uygulamaya konulmalıdır. GAP, DAP, DOKAP, KOP gibi kalkınma projelerine hızla tamamlanmalı, yeni bölgesel ve kırsal kalkınma projeleri devreye konulmalıdır.
Metropoller dışındaki önemli sanayi, hizmet ve turizm merkezi niteliğindeki şehirlerin uluslararası alanda rekabetçi bir üretim yapısına kavuşturulması amacıyla başlatılan Üreten Şehirler Programını çok önemli görüyoruz. Üreten Şehirler Programı geliştirilerek, Anadolu’yu şaha kaldırmak için yeni bir fırsata dönüştürülmelidir. Marmara Havzası ağır sanayi yatırımlarından dolayı sıkışmıştır. Sürdürülebilir kalkınma için sanayinin Konya gibi Anadolu'daki yeni merkezlere doğru kaydırılması gerektiği açıktır. Bu kapsamda uygulanacak politikalar ve alınacak tedbirler, ülkenin kalkınmasına ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesine önemli katkı sağlayacaktır. Konya, ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan üretim merkezlerinden birisidir. Esnek üretim yapısıyla imalat sanayisinde küresel piyasalara entegre bir endüstriyel büyüme odağı olmaya doğru ilerlemektedir. Konya büyük ölçekli yatırımlar için duyulan yeterli alanlara fazlasıyla sahiptir. Ve deprem riski en düşük iller arasındadır.
İlçe bazlı teşvik sistemine destek
Yeni ilçe bazlı teşvik sistemini destekleyen Kalaycı, özellikle gelişme potansiyeli yüksek ilçelerin daha fazla teşvik almasının, sanayinin Anadolu şehirlerine kaydırılması ve Türkiye'nin dengeli bir kalkınma süreci izlemesi açısından değerli olduğunu ifade etti. Konya’nın sanayide esnek üretim kapasitesine sahip olduğunu ve büyük yatırımlara elverişli alanlarıyla ulusal ekonomiye katkıda bulunduğunu vurguladı.
Haber: Ali SAYLAM
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.