SEYDİBEY, FIRSATÇILARA ENGEL OLDU

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.01.2013 - 04:38, Güncelleme: 03.01.2013 - 04:38
 

SEYDİBEY, FIRSATÇILARA ENGEL OLDU

Ülkemiz genelinde ürün fazlasının olduğu kriz yılında, fırsatçıların bölge üreticisini istismar etmesini Seydibey engelledi.

Ülkemiz genelinde ürün fazlasının olduğu kriz yılında, fırsatçıların bölge üreticisini istismar etmesini ise Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisi engelledi. Yaptırdığı sözleşmeli üretimle hem üretim hem de fiyat istikrarını sağlayan ve üretici için güvence oluşturan Konya Şeker, 2011-2012 yılı kampanya döneminde, sözleşmeli üretim yaptırdığı bölge üreticisinin tüm ürünlerini ekim sözleşmesi çerçevesinde taahhüt ettiği fiyatlardan alırken, bölgede üretilen patatese erken hasatta oluşan fiyatların yaklaşık dört katı ürün bedeli ödedi. Üretim fazlasını bahane ederek üreticinin ürününü yok pahasına kapatan fırsatçıların Konya bölgesine girmesine izin vermeyen Konya Şeker, üretim aşamasında avansla desteklediği patates üreticisine, bu üretim yılında bugüne kadar toplamda 19 milyon 339 bin liralık ödeme gerçekleştirdi.   Kurduğu Yem Fabrikasıyla mısır ve arpa, Ham Yağ Fabrikası ile ayçiçeği ve Kanola fiyatlarının üretici lehine regülasyonunu sağlayan Konya Şeker’in, 2009 yılında üretime başlayan Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisi, bu sene patateste üretim fazlası nedeniyle diğer bölgelerde yaşanan krizden Konyalı üreticinin etkilenmemesini sağladı. Üretime başladığı ilk yıl yüksek tonajlı alım yaparak sanayilik patates fiyatlarının üretici lehine bölgede %35 artmasını sağlayan Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisi kısa sürede donuk patates pazarında %25’lik pazar payına ulaşarak, bölge üreticisi açısından istikrarlı bir üretim ortamı oluşturdu. Donuk patates pazarında hızla büyüyen ve sektör lideri olan Konya Şeker’in pazardaki bu hızlı yükselişi ve büyümesi bölge üreticisi açısından bir koruma kalkanı oldu. 2011-2012 üretim yılında üretim fazlası nedeniyle, Ödemiş, Nevşehir ve Niğde gibi patates üretiminin yoğun olduğu merkezlerde patates üreticileri ürün fiyatları nedeniyle sıkıntı çekerken, Konyalı patates üreticisi Konya Şeker güvencesi sayesinde yaşanan krizden haberdar bile olmadı.   İklim koşulları sebebiyle erken hasat avantajına sahip Ödemiş’te geçtiğimiz yıl, ilk hasatla birlikte sanayilik tip patatesin fiyatının 8-10 kuruş seviyesinde oluşması ilk olarak Egeli üreticilerin şoka uğramasına neden olmuş ve patatesteki fiyat krizi dalga dalga yayılarak diğer bölgelerdeki üreticileri de etkilemişti. Üretim fazlasının yaşandığı sezonda büyük alıcıların uyguladığı düşük fiyat politikası nedeniyle üretim maliyetlerinin çok çok altında oluşan fiyatlarla karşılaşan üreticiler hayal kırıklığı yaşamış ve büyük emek vererek ürettikleri patatesler üreticinin elinde kalmıştı. Bu kriz yılında Ödemiş’te patates pazarında nahoş olaylar yaşanırken, Nevşehir ve Niğdeli üreticiler şehirlerarası yolları kesmiş, karayolunu trafiğe kapatan üreticiler, ellerinde kalan patatesleri de yola dökmüştü. Ödemiş, Nevşehir, Niğde gibi üretim merkezleri krize teslim olurken,  ülkemizdeki patates üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştiği Konya ise krizden etkilenmeyen tek bölge oldu.
Ülkemiz genelinde ürün fazlasının olduğu kriz yılında, fırsatçıların bölge üreticisini istismar etmesini Seydibey engelledi.

Ülkemiz genelinde ürün fazlasının olduğu kriz yılında, fırsatçıların bölge üreticisini istismar etmesini ise Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisi engelledi. Yaptırdığı sözleşmeli üretimle hem üretim hem de fiyat istikrarını sağlayan ve üretici için güvence oluşturan Konya Şeker, 2011-2012 yılı kampanya döneminde, sözleşmeli üretim yaptırdığı bölge üreticisinin tüm ürünlerini ekim sözleşmesi çerçevesinde taahhüt ettiği fiyatlardan alırken, bölgede üretilen patatese erken hasatta oluşan fiyatların yaklaşık dört katı ürün bedeli ödedi. Üretim fazlasını bahane ederek üreticinin ürününü yok pahasına kapatan fırsatçıların Konya bölgesine girmesine izin vermeyen Konya Şeker, üretim aşamasında avansla desteklediği patates üreticisine, bu üretim yılında bugüne kadar toplamda 19 milyon 339 bin liralık ödeme gerçekleştirdi.

  Kurduğu Yem Fabrikasıyla mısır ve arpa, Ham Yağ Fabrikası ile ayçiçeği ve Kanola fiyatlarının üretici lehine regülasyonunu sağlayan Konya Şeker’in, 2009 yılında üretime başlayan Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisi, bu sene patateste üretim fazlası nedeniyle diğer bölgelerde yaşanan krizden Konyalı üreticinin etkilenmemesini sağladı. Üretime başladığı ilk yıl yüksek tonajlı alım yaparak sanayilik patates fiyatlarının üretici lehine bölgede %35 artmasını sağlayan Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisi kısa sürede donuk patates pazarında %25’lik pazar payına ulaşarak, bölge üreticisi açısından istikrarlı bir üretim ortamı oluşturdu. Donuk patates pazarında hızla büyüyen ve sektör lideri olan Konya Şeker’in pazardaki bu hızlı yükselişi ve büyümesi bölge üreticisi açısından bir koruma kalkanı oldu. 2011-2012 üretim yılında üretim fazlası nedeniyle, Ödemiş, Nevşehir ve Niğde gibi patates üretiminin yoğun olduğu merkezlerde patates üreticileri ürün fiyatları nedeniyle sıkıntı çekerken, Konyalı patates üreticisi Konya Şeker güvencesi sayesinde yaşanan krizden haberdar bile olmadı.   İklim koşulları sebebiyle erken hasat avantajına sahip Ödemiş’te geçtiğimiz yıl, ilk hasatla birlikte sanayilik tip patatesin fiyatının 8-10 kuruş seviyesinde oluşması ilk olarak Egeli üreticilerin şoka uğramasına neden olmuş ve patatesteki fiyat krizi dalga dalga yayılarak diğer bölgelerdeki üreticileri de etkilemişti. Üretim fazlasının yaşandığı sezonda büyük alıcıların uyguladığı düşük fiyat politikası nedeniyle üretim maliyetlerinin çok çok altında oluşan fiyatlarla karşılaşan üreticiler hayal kırıklığı yaşamış ve büyük emek vererek ürettikleri patatesler üreticinin elinde kalmıştı. Bu kriz yılında Ödemiş’te patates pazarında nahoş olaylar yaşanırken, Nevşehir ve Niğdeli üreticiler şehirlerarası yolları kesmiş, karayolunu trafiğe kapatan üreticiler, ellerinde kalan patatesleri de yola dökmüştü. Ödemiş, Nevşehir, Niğde gibi üretim merkezleri krize teslim olurken,  ülkemizdeki patates üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştiği Konya ise krizden etkilenmeyen tek bölge oldu.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.